nostalgia ®
sila register untuk mendapatkan kepuasaan yang tiada tandingan...bersama nostalgia!!


Nostalgia Community 2009-2010 ®
 
HomeCalendarFAQRegisterLog in
Free Our Mind
Mari Bersama-sama Dalam Dalam Perjuangan Jihad Cyber
Free Our Mind Crew © 2009
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» org pro nak masuk
by just smile Thu Dec 13, 2012 12:42 pm

» How To hack Streamyx Account
by just smile Wed Dec 12, 2012 10:24 am

» IZ FIBER menyelesaikan masalah sembelit, berat badan dan perut buncit
by intan az Sat Jan 29, 2011 7:28 pm

» 5 Pantang Larang & 6 Syarat Pemakanan Elak Obesiti
by intan az Sat Jan 29, 2011 7:26 pm

» Del Toro: Hari Pertamaku di Nostalgia Community! Sila beri tunjuk ajar...huhu!
by Ran Del Toro Thu Nov 18, 2010 7:17 am

» Internet Paling Laju Di Dunia!-40GBps
by uosɹǝdpǝɹıdxǝ Sun Nov 14, 2010 10:48 pm

» mama jaapar is here nokss....
by Ran Del Toro Sat Sep 11, 2010 10:07 am

» Mari Berbalas Pantun
by unknow Sun Aug 08, 2010 11:06 pm

» SMS FREE (Untuk Celcom)
by unknow Sun Aug 08, 2010 10:24 pm

» mana sume org
by uosɹǝdpǝɹıdxǝ Sat Jul 10, 2010 5:05 pm

» Kalau terjumpa atau ternampak hantu, apa nak buat?
by noname Sun Apr 11, 2010 8:22 pm

» Berkumpul semula di Nostalgia...
by noname Sun Apr 11, 2010 8:19 pm

» Jin Takut Pada Minyak Wangi...??
by Laksamana Sunan Tue Mar 30, 2010 1:47 am

» Buzz That RapidShare Wait Limit
by mr. O Tue Mar 16, 2010 5:31 am

» salam 1 malaysia
by bridex Fri Mar 05, 2010 5:01 pm

» Duduk Lama Depan Komputer Boleh Bawa Maut.
by noname Mon Feb 08, 2010 11:22 pm

» diari korang
by Laksamana Sunan Sat Feb 06, 2010 11:40 pm

» Mozilla Firefox shortcut keys
by waja Tue Jan 19, 2010 11:33 am

» Cara2 mencantikan PC anda..
by Redline360 Wed Jan 13, 2010 10:35 pm

» Cara lajukan capaian internet
by Redline360 Wed Jan 13, 2010 10:35 pm

Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 322 on Sun Jan 17, 2010 11:19 pm

Share | 
 

 Pernah kena tindih makhluk ghaib

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Laksamana Sunan
Moderator
Moderator


Posts : 714
Join date : 2009-09-27
Age : 29
Location : dalam jasad manusia

PostSubject: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Wed Oct 21, 2009 8:47 pm

Tetiba jek badan takleh gerak..baca ayat kursi pun tak leh gerak gak...mata je boleh terkebil2...suara tak berbunyi..nak minta tolong kat org kat sebelah pun tak berdaya..suara macam dah menjerit tapi sebenarnye tak kuar langsung...

tapi ini ada satu petua jika kena tindih...setakat ni mujarab...

caranya, bila badan kita tak boleh bergerak, hanya ada satu bahagian yg boleh digerak2kan sedikit iaitu samda jari2 tangan atau ibu jari kaki...

seboleh2nya, gerakkan jari2 tangan atau ibu jari kaki sekuat yg mampu...guna seluruh tenaga anda utk gerakkan jari dan lama kelamaan semua badan anda boleh digerakkan...rasa kejang akan hilang..

selepas tu jika nak tido lagi, segeralah beralih tempat tido atau cara pembaringan...

_________________

MATI ITU PASTI.....HIDUP INSYAALLAH


Apabila hujan turun..
Melimpah lah air dari perbukitan
Aliran menujah ke batu
melekuk..
tanda waktu beralih
Seiring nyawa menghanyut usia
Sejalan nafas
melangkah ke hujung..


"....Awan..
Kalau dapat dicapai
maka saktilah hamba.."



Back to top Go down
ainD_Wunan
Anbu Senior
Anbu Senior


Posts : 603
Join date : 2009-10-01
Age : 59
Location : umah atas tanah di planet bumi

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 2:11 am

pasti akan dicuba selepas ni....
Back to top Go down
http://norezschan.blogspot.com
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 3:19 am

nice info wan..aku penah kna tindih 2x sepanjang idupku..mmg serammmmmmmm..
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 9:33 am

huhu. aku penah kena, aku lawan balik. the best part, aku terjaga n benda tu betul2 depan muka aku then hilang.

slalu aku tolak balik even susah. marah betul aku.

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 9:35 am

cmne ko blh tolak? ble aku kna hampir sume anggota badan aku xleh nk gerak kecuali jari je..nk jerit pon mulut mcm terkunci..
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 10:49 am

mmg x boleh jerit. tp aku mesti cuba sedaya upaya aku gak. nth la. slalu mcm tu la. aku jd marah.

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 10:52 am

harap2 aku xkna dah..
Back to top Go down
mr_c
Moderator
Moderator


Posts : 11
Join date : 2009-10-06
Age : 106
Location : NOSTALGIAHEAVEN

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 1:22 pm

Quote :
Kena tindih / Sleep paralysis



Orang ramai describe kena tindih seperti tidak boleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat di dada, nampak sesuatu bayangan (hantu, makhluk hitam dan sebagainya)

Jika saya tanya di sini mesti ramai jawab pernah kena. Saya pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu dalam 3-4 kali juga. Ketika itu saya dalam keadaan sedar, boleh buka mata separuh tetapi boleh bergerak.

Dan pada hari ini, saya akan mendedahkan info berkaitan fenomena hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis kebiasaannya berlaku apabila hendak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur(hypnopompic paralysis).

Ok, secara normal semasa badan manusia masuk peringkat tidur yang nyenyak atau REM (Rapid Eye Movement)--Kebiasaannya, waktu nyenyak ni, biji mata seakan-akan bergerak walau sedang pejam mata--, otak akan memberitahu badan kita supaya berehat. Badan akan switch off sementara dan REM atonia tiada muscle tone.

Ok, otak mempunyai switch off button dipanggil RAS(Reticular Activating System).
Apabiila otak sudah switch off badan, ia akan auto switch off RAS. Maka yang hanya berfungsi adalah organ automatic function (degupan jantung, bernafas etc.)

Apabila kita bangun, RAS switched on balik dan kita akan berada pada fully awake state. Namun kadangkala, electrical signal tidak di activate kan oleh otak supaya switch on semula badan dan ketika itu badan kita lumpuh seketika. Sememangnya menakutkan tetapi ia adalah benar.

Paralysis tidak semestinya complete atau full. Kadangkala partial atau sebahagian sahaja.
Itulah sesetengah kes kita boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc.
Tambahan lagi, sleep paralysis ini selalu juga datang skali dengan hallucinations(halusinasi) either dalam bentuk auditory (terdengar bunyi pelik), visual (menampakkan sesuatu yang aneh) atau tactile (deria sentuhan, terasa seperti disentuh/hempap etc.)

Punca-punca yang boleh men-trigger sleep paralysis:

1. Tidur di dalam posisi terlentang terlalu lama
2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)
3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup tidur/penat yang melampau)
4. stress
5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba (aktiviti harian yang biasa kita lakukan, kemudian bertukar extreme)
6. Orang yang menghidap penyakit narcolepsy

Janganlah mengatakan ia disebabkan oleh hantu/jin kerana ianya tahyul semata-mata.

_________________
Back to top Go down
http://nostalgia.heavenforum.com/forum.htm
cik dalyla
Helper
Helper


Posts : 387
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 1:38 pm

wahhhh baru den tau
ciss selama ni tertipu dgn provokasi isk2
rupanya ade penjelasan secara saintifik
tak psal2 jin kna fitnah hehehehe
Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 3:24 pm

tp mungkin btul2 jin kot..who knows..
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 3:42 pm

ntah. sbb jin / syaitan mmg wujud.

erk.. ujan lebat. kilat petir guruh smua ada.

seram la plakk

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 3:47 pm

ko dok ktne bridex??
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 4:05 pm

dalam opis.

tp aku sorg nih.

ujan dah berenti.

ko saje ajk aku ss kan pirate?

hahah

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 4:07 pm

siot jer..ss pe panas2 ni..
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 9:46 pm

pe bnd yg pns? Hti ke? Sbr je. Ak tau wan mndahului skrg. Huhu. Ak ngn yg ln2 akn ttp skong ko.

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Thu Oct 22, 2009 10:52 pm

ciss..cmne undi aku smpai 60 ni? ni konspirasi the hidden ss ni..ciss2..
Back to top Go down
bridex
Helper
Helper


Posts : 151
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Fri Oct 23, 2009 9:22 am

haaaaa. kan ko dah mendahului balik? bagus2.

_________________


Daihatsu Mira L512 4WD

Back to top Go down
[???]
Owner
Owner


Posts : 355
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Fri Oct 23, 2009 1:18 pm

mmg la kejadian saintifik apa menyatakn sedemikian...
tapi dari apa yg kita tahu..makhluk halus wujud..
dan jgn menyatakan pula dlm AL QURAN tiada
menyebut tentang HANTU...tetapi ianya ada sebut tentang
SYAITAN ATAU IBLIS!...betol cakap saudar bridex tu..
berdasarkn pengalaman yg aku lalui..mmg pernah kena tindih..
tapi apa2 pun tuhan tu maha mengetahui dari segala yg ada
Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Sat Oct 24, 2009 1:23 am

rasa nk bg button thanx tp xde kt sini lak....hehehehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Pernah kena tindih makhluk ghaib   Today at 1:57 am

Back to top Go down
 
Pernah kena tindih makhluk ghaib
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Cara mudah merawat discus
» The world's largest Nature Aquarium - Takashi Amano
» J: Adam Chiller 1 PK Portable belom pernah dipakai (Sold)
» Penyakit yang biasa menyerang ikan hias & cara pengobatannya

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
nostalgia ® :: Info dan Tips :: Tips & Nasihat-
Jump to:  
Private forum on Forumotion | © phpBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forum