nostalgia ®
sila register untuk mendapatkan kepuasaan yang tiada tandingan...bersama nostalgia!!


Nostalgia Community 2009-2010 ®
 
HomeCalendarFAQRegisterLog in
Free Our Mind
Mari Bersama-sama Dalam Dalam Perjuangan Jihad Cyber
Free Our Mind Crew © 2009
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» org pro nak masuk
by just smile Thu Dec 13, 2012 12:42 pm

» How To hack Streamyx Account
by just smile Wed Dec 12, 2012 10:24 am

» IZ FIBER menyelesaikan masalah sembelit, berat badan dan perut buncit
by intan az Sat Jan 29, 2011 7:28 pm

» 5 Pantang Larang & 6 Syarat Pemakanan Elak Obesiti
by intan az Sat Jan 29, 2011 7:26 pm

» Del Toro: Hari Pertamaku di Nostalgia Community! Sila beri tunjuk ajar...huhu!
by Ran Del Toro Thu Nov 18, 2010 7:17 am

» Internet Paling Laju Di Dunia!-40GBps
by uosɹǝdpǝɹıdxǝ Sun Nov 14, 2010 10:48 pm

» mama jaapar is here nokss....
by Ran Del Toro Sat Sep 11, 2010 10:07 am

» Mari Berbalas Pantun
by unknow Sun Aug 08, 2010 11:06 pm

» SMS FREE (Untuk Celcom)
by unknow Sun Aug 08, 2010 10:24 pm

» mana sume org
by uosɹǝdpǝɹıdxǝ Sat Jul 10, 2010 5:05 pm

» Kalau terjumpa atau ternampak hantu, apa nak buat?
by noname Sun Apr 11, 2010 8:22 pm

» Berkumpul semula di Nostalgia...
by noname Sun Apr 11, 2010 8:19 pm

» Jin Takut Pada Minyak Wangi...??
by Laksamana Sunan Tue Mar 30, 2010 1:47 am

» Buzz That RapidShare Wait Limit
by mr. O Tue Mar 16, 2010 5:31 am

» salam 1 malaysia
by bridex Fri Mar 05, 2010 5:01 pm

» Duduk Lama Depan Komputer Boleh Bawa Maut.
by noname Mon Feb 08, 2010 11:22 pm

» diari korang
by Laksamana Sunan Sat Feb 06, 2010 11:40 pm

» Mozilla Firefox shortcut keys
by waja Tue Jan 19, 2010 11:33 am

» Cara2 mencantikan PC anda..
by Redline360 Wed Jan 13, 2010 10:35 pm

» Cara lajukan capaian internet
by Redline360 Wed Jan 13, 2010 10:35 pm

Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 322 on Sun Jan 17, 2010 11:19 pm

Share | 
 

 Amalan baik untuk keselamatan pc korang

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
[???]
Owner
Owner


Posts : 355
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Wed Oct 21, 2009 8:04 pm

BUAT

1.imbasan virus

jadikan amalan korang setiap minggu atau selang tiga hari untuk jalankan imbasan antivirus dan anti spyware pada pc korang.pastikan korang punya antivirus sentiasa dikemaskini bagi mendapatkan perlindungan daripada virus terkini..

2.periksa serta merta

jadikan amalan untuk serta merta memeriksa emel atau fail yang anda muat turun daripada sebarang virus dan aktiviti yang mencurigakan yg boleh mengancam pc korang..

3.kata laluan selamat..

ni salah satu ada pada sesetengah orang yang tidak ambil berat pasal password ni..
bila dah kena curi kee apa2 mula lah menyalahkan orang lain.korang semua kena sentiasa tukar kata laluan dan pastikan tak mudah diteka orang lain..jangan la buat pass yang short2 ..letak kata laluan pada desktop,komputer riba anda dan lain2 supaya keselamatan lebih terjamin..

4.Aksesori tambahan

dapatkan aksesori tambahan seperti kunci komputer riba dan sebagainya untuk melindungi pc anda dari kecurian atau kehilangan.

5.pendingin komputer

dapatkan juga pendingin komputer untuk memastikan ianya sejuk dan mampu beroperasi dengan baik. tempatkan pc anda pada kawasan yang tidak terlalu panas atau yang mempunyai aliran udara.

6.bersihkan pc luar dalam

bersihkan pc anda luar dan dalam serperti membuang fail2 yang tidak digunakan, memadamkan fail sambungan .exe yang mencurigakan, jalankan Disk Cleanup dan Disk defragmenter secara berkala.bersihkan juga pc anda daripada habuk dan cecair serta bahan lain yang boleh merosakkan pc anda..

7.Tingkatkan PC

tingkatkan kecekapan pc korang mengikut keperluan seperti menambah ram,perkakasan dan sebagainya. ini untuk memastikan pc anda mampu menampung operasi besar dan boleh beroperasi dengan baik..
Back to top Go down
[???]
Owner
Owner


Posts : 355
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Wed Oct 21, 2009 8:06 pm

haaa 1 lagi aku lupa nak gtw jgn biarkan hardware pc dalam keadaan berhabuk
meningkatnya jumlah habuk yg ada pada hardware akan meningkat kan suhu/haba yg terhasil.
sebagai contoh, kipas cpu, mboard, dan lain2 yg ada hehehe....

kredit to penunggu!!!
Back to top Go down
Laksamana Sunan
Moderator
Moderator


Posts : 714
Join date : 2009-09-27
Age : 29
Location : dalam jasad manusia

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Wed Oct 21, 2009 9:45 pm

ohhh camni rupanya...tengkiu la mieru cak2...

pasni aku cuba ikut tips2 yang ko bagi ni...

mie mmg the best....(hensem lak tu)

_________________

MATI ITU PASTI.....HIDUP INSYAALLAH


Apabila hujan turun..
Melimpah lah air dari perbukitan
Aliran menujah ke batu
melekuk..
tanda waktu beralih
Seiring nyawa menghanyut usia
Sejalan nafas
melangkah ke hujung..


"....Awan..
Kalau dapat dicapai
maka saktilah hamba.."



Back to top Go down

VVIP
VVIP


Posts : 65
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Wed Oct 21, 2009 11:35 pm

tapi bagai mana dengan laptop? kipas cpu dia didalam? macam?
kredit to mieru
Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Thu Oct 22, 2009 9:19 am

cmne nk cuci kipas grafik kad dlm laptop plak? adakah habuk2 kt keyboard menyumbang kpd insiden eksiden keyboard?? hahaha

kredit to edyru (edy+mieru)
Back to top Go down
[???]
Owner
Owner


Posts : 355
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Thu Oct 22, 2009 2:28 pm

buka laptop anda menggunakn perlatan yg anda perlu..
seperti pemutar skru...dan lain2..barang2 dlm laptop kecil berbanding pc..
so korang pandai2 arrr....wakakak...nie aku ajar untuk pc...
ko paku aku lagi edy!

berbalik kepada soalan pirate

Quote :
cmne nk cuci kipas grafik kad dlm laptop plak? adakah habuk2 kt keyboard menyumbang kpd insiden eksiden keyboard?? hahaha

kredit to edyru (edy+mieru)

okay....anda ambil sabun basuh dan 1 span...rendamkn pc anda dlm
sabun dan lap pelan2 mboar.kipas apa semua tu menggunakn air sabun tu
wkakakakakakakakakakakakakak......buka arrr semua tu..n then lap guna span
kew..adussss...cara2 makan x mau tnya ka???
wakakakakaka
Back to top Go down
Laksamana Sunan
Moderator
Moderator


Posts : 714
Join date : 2009-09-27
Age : 29
Location : dalam jasad manusia

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Thu Oct 22, 2009 2:32 pm

Quote :

cmne nk cuci kipas grafik kad dlm laptop plak? adakah habuk2 kt keyboard menyumbang kpd insiden eksiden keyboard?? hahaha

kredit to edyru (edy+mieru)


okay....anda ambil sabun basuh dan 1 span...rendamkn pc anda dlm
sabun dan lap pelan2 mboar.kipas apa semua tu menggunakn air sabun tu
wkakakakakakakakakakakakakak......buka arrr semua tu..n then lap guna span
kew..adussss...cara2 makan x mau tnya ka???
wakakakakaka



hahahha lagi satu..mie lupa nk tambah....
jika keberatan utk buka laptop dan rendam dlm air sabun , boleh la menghantar ke dobi2 berkekatan...cuci kt dobi...dijamin bersih dan sedia di ironkan jika mahu...hahahahahha

_________________

MATI ITU PASTI.....HIDUP INSYAALLAH


Apabila hujan turun..
Melimpah lah air dari perbukitan
Aliran menujah ke batu
melekuk..
tanda waktu beralih
Seiring nyawa menghanyut usia
Sejalan nafas
melangkah ke hujung..


"....Awan..
Kalau dapat dicapai
maka saktilah hamba.."



Back to top Go down
[???]
Owner
Owner


Posts : 355
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Thu Oct 22, 2009 2:33 pm

a'a idea yg bernas lagi bijak mcm kepla otak aku gak
wkakaakkakakaka...DR PC dah menyampaikn
msg yg amat berguna untuk pengguna laptop..
so apa lagi cubaaaa laaa wkaakakkakaka
Back to top Go down
PiRaTe_KinG
Moderator
Moderator


Posts : 515
Join date : 2009-09-27

PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Thu Oct 22, 2009 3:03 pm

xbleh blah btul..hahahaha..lawak2..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Amalan baik untuk keselamatan pc korang   Today at 3:19 am

Back to top Go down
 
Amalan baik untuk keselamatan pc korang
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Diy sump Aquarium laut
» Ikan-ikan yang cocok untuk Aquascape
» JUAL AQUARIUM SET UNTUK BREEDING IKAN DISCUS
» Cara Packing Ikan Arwana untuk kirim ke Luar Kota
» Diskusi untuk pemula/member

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
nostalgia ® :: Arena Celoteh :: Komputer & Sistem Pengoperasian (OS)-
Jump to:  
Free forum | © phpBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forum